Gesztenyekifli félvajas tésztából
10 fő részére
Nehézség:
nehéz
hozzávalók
- 45 dkg liszt
- 3-4 dkg vaj
- 1 dkg élesztő
- só
- 1 dl langyos tej
- 5 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 75 dkg gesztenye
- 15 dkg cukor
- 1 db tojás
töltelék
- 1 kg gesztenye
- 15 dkg vaníliás cukor
Elkészítés
5 dkg lisztet 25 dkg vajat összekeverünk, és tartsuk hűtve, zsírpapírban, míg a tészta megkel. A kész kalácstésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, és beleszeleteljük a lisztes, fagyott vajat. Összehajtogatjuk elölről, balról, felülről, jobbról. A szeletelt vajat úgy rakjuk a tésztalapra, hogy a szélén kisujjnyi üres rész maradjon. A tésztát tegyük a hűtőbe fél órára. Majd a hajtogatást és kinyújtást még kétszer ismételjük meg, közben egy-egy órát pihentetjük. 2-3 mm-nyire kinyújtjuk, 10 cm széles, hosszú szalagokká szeleteljük fel. Megtöltjük rúdalakban az előre elkészített gesztenyével, felsodorjuk, felvágjuk egyforma hosszú, 10-12 cm-es darabokra. Kiflikké hajtva rakjuk a sütőlapra úgy, hogy a sütőlap széle jó ujjnyira üres maradjon. Tetejét tojással megkenjük. Előmelegített sütőben középső lángon 15-25 percig sütjük. 24 db kiflihez elegendőek a hozzávalók.
Töltelék készítése: A gesztenyét megfőzzük, leöntjük hideg vízzel, megtisztítjuk. Áttörjük. A vaníliás cukorból és 1 dl vízből készített cukorból sűrű cukoroldatot készítünk. Összekeverjük a cukoroldatot és a gesztenyét, majd kevés rummal ízesítjük.
Hozzászólások
Új hozzászólásokat átmenetileg nem lehet beküldeni.
Ehhez a recepthez még senki sem fűzött megjegyzést.