Gesztenyekifli félvajas tésztából

10 fő részére

Nehézség:

nehéz

Beküldte:

hozzávalók

  • 45 dkg liszt
  • 3-4 dkg vaj
  • 1 dkg élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 5 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 75 dkg gesztenye
  • 15 dkg cukor
  • 1 db tojás

töltelék

  • 1 kg gesztenye
  • 15 dkg vaníliás cukor

Elkészítés

5 dkg lisztet 25 dkg vajat összekeverünk, és tartsuk hűtve, zsírpapírban, míg a tészta megkel. A kész kalácstésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, és beleszeleteljük a lisztes, fagyott vajat. Összehajtogatjuk elölről, balról, felülről, jobbról. A szeletelt vajat úgy rakjuk a tésztalapra, hogy a szélén kisujjnyi üres rész maradjon. A tésztát tegyük a hűtőbe fél órára. Majd a hajtogatást és kinyújtást még kétszer ismételjük meg, közben egy-egy órát pihentetjük. 2-3 mm-nyire kinyújtjuk, 10 cm széles, hosszú szalagokká szeleteljük fel. Megtöltjük rúdalakban az előre elkészített gesztenyével, felsodorjuk, felvágjuk egyforma hosszú, 10-12 cm-es darabokra. Kiflikké hajtva rakjuk a sütőlapra úgy, hogy a sütőlap széle jó ujjnyira üres maradjon. Tetejét tojással megkenjük. Előmelegített sütőben középső lángon 15-25 percig sütjük. 24 db kiflihez elegendőek a hozzávalók.
Töltelék készítése: A gesztenyét megfőzzük, leöntjük hideg vízzel, megtisztítjuk. Áttörjük. A vaníliás cukorból és 1 dl vízből készített cukorból sűrű cukoroldatot készítünk. Összekeverjük a cukoroldatot és a gesztenyét, majd kevés rummal ízesítjük.

Hozzászólások

Új hozzászólásokat átmenetileg nem lehet beküldeni.

Ehhez a recepthez még senki sem fűzött megjegyzést.